×

Magda w kuchni | ciasteczka owsiane z żurawiną bez mąki

20 marca 2017 13
Nowy tydzień zaczniemy trochę kulinarnie. Nie da się ukryć, że straszny ze mnie głodomorek, a już słodycze to uwielbiam. No ale przyznajcie się, kto z was nie ma słabości do czekolady :D
Zdaję sobie jednak sprawę, że sklepowe słodkości w większości do najzdrowszych nie należą, więc bardzo często, jeśli mam trochę wolnego czasu, staram się sama przygotowywać ich zamienniki. I właśnie dzisiaj chciałabym podzielić się z wami przepisem na pyszne domowe ciasteczka owsiane.


Składniki:

ok. 1,5 szkl. płatków owsianych,
100 g masła,
2-3 łyżki miodu (im więcej tym lepsza konsystencja),
1/3 łyżeczki sody,
szczypta cynamonu,
szczypta soli,
odrobina soku z cytryny,
żurawina 


Przygotowanie:

Płatki dokładnie mielimy, dodajemy sodę oczyszczoną, sól, cynamon i mieszamy. Oddzielnie rozpuszczamy masło i łączymy je z miodem i sokiem z cytryny. Suche składniki dokładnie mieszamy z mokrymi, dodajemy żurawinę i odstawiamy do lodówki na ok. 45 min, aż masa stwardnieje. Dzięki temu ciasteczka nie będą się rozpadać przy formowaniu.
Z powstałej masy robimy kuleczki, które następnie rozpłaszczamy i wykładamy na blaszce. Pieczemy przez ok. 12 min w temp. 180 stopni, aż ciasteczka ładnie się zarumienią.
Proste a przy okazji bardzo smaczne. Wedle uznania żurawinę można zastąpić, np. kawałkami czekolady lub orzechami. Dzięki temu za każdym razem ciasteczka będą smakować inaczej. Idealny dodatek do porannej kawki :)

13
Witam Cię serdecznie na moim blogu. Usiądź wygodnie i rozgość się. Mam nadzieję, że znajdziesz tu coś dla siebie i zostaniesz ze mną na dłużej. Jeśli masz jakieś pytania, propozycje - pisz śmiało. Pamiętaj, że jestem tu dla Ciebie i zawsze służę pomocą.

13 komentarzy:

  1. apetycznie wyglądają, robiłam już kilka opcji ciastek ale zawsze z mąką.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smakowicie ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają świetnie :) I masz całkowitą rację - sklepowe słodycze w większości wcale nie są zdrowe. Bardzo często nawet płatki fit się dosładza białym cukrem i syropem glukozowo-fruktozowym, dlatego również jestem za tym, żeby przygotowywać swoje własne słodkości :) Ja bym dodała prawdziwą, gorzką czekoladę do tych ciasteczek - na pewno wyszłyby pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasteczka wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co do wyglądu to przyznam, że bardzo ładnie się prezentują, ale patrząc na składniki to zupełnie nie moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasteczka owsiane,mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też jestem bardzo słodyczowa;) a przepis zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo zdrowy przepis :) Z prozdrowotnych rozwiązań założyliśmy u nas w kuchni filtr do wody redox fitaqua, woda z niego podnosi odporność organizmu zwalczając działanie wolnych rodników na organizm.

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne ciasteczka! Uwielbiam takie zdrowe zamienniki :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 W-SEKRECIE.PL