×

Magda gotuje | Malinowe lustro

27 września 2015 32
Cześć kochani. Dziś po raz kolejny będę was kusić smakołykami z mojej kuchni. I znowu będzie to deser ale już tym razem nie tak słodki jak ostatnio. Po powrocie na uczelnię nie będę miała zbyt wiele czasu na zabawę w kuchni więc póki jeszcze mogę korzystam z wolnego i wypróbowuję różne przepisy. Tym razem musiałam zrobić coś z malinami, których u mojej babci jest prawdziwe zatrzęsienie. :) Mój wybór padł na Malinowe lustro.

Składniki:
  • 100 g  biszkoptów
  • 600 g malin, świeżych lub mrożonych
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 małej cytryny
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 łyżki żelatyny w proszku
  • 500 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 1 malinowa galaretka rozpuszczona w 400 ml gorącej wody (ja z racji, że nie znalazłam galaretki malinowej wykorzystałam truskawkową)

Sposób przygotowania:

Formę o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć biszkoptami, jeden przy drugim.
W garnuszku umieścić maliny (mrożone bez wcześniejszego rozmrażania), sok z cytryny, cukier. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru i rozgotowania się malin. Przetrzeć przez sitko, dokładnie, do pozbycia się drobnych pesteczek. Powinno powstać 400 ml malinowego puree (jeśli powstanie więcej, należy chwilę pogotować, bez przykrycia, do zredukowania ilości wody). 
Puree przelać do ganuszka, podgrzać, do wrzenia, zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wymieszać dokładnie, by się rozpuściła i nie było grudek, następnie dodać do podgrzanego puree, dobrze wymieszać. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać do wystudzonego puree, bardzo delikatnie mieszając. Gotową masę malinową przelać na wyłożone w formie biszkopty. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, na kilka godzin lub całą noc.
Galaretkę malinową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Wylać na stężony mus malinowy. Odstawić do stężenia. 


Przechowywać w lodówce. 
Miłego kucharzenia i smacznego :)
32
Witam Cię serdecznie na moim blogu. Usiądź wygodnie i rozgość się. Mam nadzieję, że znajdziesz tu coś dla siebie i zostaniesz ze mną na dłużej. Jeśli masz jakieś pytania, propozycje - pisz śmiało. Pamiętaj, że jestem tu dla Ciebie i zawsze służę pomocą.

32 komentarze:

  1. Coś dla mnie bo nie trzeba piec :D Mmm wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio bawię się głównie w ciasta bez pieczenia bo to szybciej i wygodniej :)

      Usuń
  2. Lubię ciasta bez pieczenia ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja nie przepadam za ciastami z galaretką ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej. A ja właśnie jestem ich maniaczką. Kocham wszystko co z galaretką.

      Usuń
  4. o idealny przepis bo nie mam piekarnika w mieszkaniu, a jutro rodzice przywożą mi malinki z ogrodu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli trafiłam idealnie z tym postem :) Cieszę się bardzo.

      Usuń
  5. Cześć. Nominowałam Cię do akcji Liebster Blog Award :)
    http://letyourhairdown00.blogspot.com/2015/09/23-liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  6. No pięknie, moja córka zobaczyła zdjęcie i mam już pozamiatane :) Muszę kupić składniki i wypróbować przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale smacznie wygląda to ciacho! Zgłodniałam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. robię kawę i już do Ciebie lecę na kawałek ciasta:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam serdecznie. Jeszcze trochę zostało więc to ostatnia szansa :)

      Usuń
  9. Zamienię żelatynę na agar i wciągnę z przyjemnością :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, narobiłaś mi ochoty na coś słodkiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurcze ale zjadłabym coś słodkiego przez Ciebie:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Sam kolor sprawia, że zjadłoby się takie cudo ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasta robione na biszkoptach bardzo lubię za szybkość ich wykonania:) Z przepisu z pewnością skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 W-SEKRECIE.PL